Na Poľsko a Holandsko bez Škrtela, Griga: "Vyskúšame svoje veci"

10.05.2012 Celý región

Bratislava 10. mája (TASR) - Nový trénerský tandem slovenskej futbalovej reprezentácie Stanislav Griga - Michal Hipp zverejnil vo štvrtok nomináciu na dva blížiace sa prípravné zápasy s Poľskom (v sobotu 26. mája o 17.00 v Klagenfurte) a Holandskom (v stredu 30. mája o 20.30 v Rotterdame), ktorá je bez väčších prekvapení a tvorí ju 20 hráčov.

V kádri chýbajú zo zdravotných dôvodov dlhoročné opory - v stredu operovaný stopér Martin Škrtel z FC Liverpool, obranný univerzál Radoslav Zabavník z nemeckého Mainzu a dlhodobo maródujúci útočník Róbert Vittek, ktorý je historicky najlepším strelcom slovenskej reprezentácie. Naopak, miesto v národnom tíme si vďaka výborným výkonom v drese Spartaka Trnava vypýtal stredopoliar Roman Procházka. Z Corgoň ligy figuruje v kádri okrem neho ešte ďalší stredový hráč Kamil Kopúnek zo Slovana Bratislava.

"Stojíme pred ďalšími dvoma zápasmi v rámci prípravy na kvalifikáciu MS, v ktorej nás čakajú dvaja ťažkí súperi. Tieto termíny vyhovovali viac im, keďže štartujú na EURO, pre nás tieto dátumy nie sú optimálne. Prevažná väčšina hráčov totiž už nastúpila na dovolenky, alebo v najbližších dňoch končia svoje súťaže. Niektorí z nich v priebehu sezóny mali alebo majú zdravotné problémy, čiže snaha klubov bola, aby si hráči doliečili zranenia. Aj preto nemôžeme počítať s niektorým hráčmi, včera mal operáciu nosa Maťo Škrtel, pre zranenie kolena vypadol Robo Jež. Mimo hry je tiež Rado Zabavník, ktorý vynechal posledné dve kolá bundesligy, je na dovolenke a doliečuje si zranený členok," informoval Hipp o stave kádra.

Jeho kolega si chce v zápasoch vyskúšať nové veci a popasovať sa o dobré výsledky. "Každý zápas proti kvalitným súperom nám ukáže veľa. Chceme vidieť hráčov a ich aktuálnu formu, vyskúšať si niektoré nové veci. Chceme napríklad vidieť, ako zapadne do mužstva navrátilec Švento, vyskúšame hráčom aj iné posty, pretože čas do kvalifikácie sa kráti. Z tohto pohľadu je škoda, že nám zranený Čišovský nemohol ukázať, v akej je forme, lebo bol adeptom na základnú zostavu. Nechceme byť v zápasoch s Poľskom a Holandskom len sparingpartnerom, ale overiť si aj svoje veci," uviedol Griga a dodal, že realizačný tím má jasno aj v brankárskej otázke. "Jano Mucha nesklamal ani v jednom zápase v reprezentácii napriek hendikepu, že v Evertone nechytáva. Brankári si zápasy podelia po 90 minútach, každý z nich nastúpi v jednom z nich."

Slováci v tomto roku odohrali jediný zápas prípravného charakteru, 29. februára v Burse zdolali domáce Turecko 2:1 exportnými gólmi mladých krídelníkov Vladimíra Weissa a Miroslava Stocha. Po dvojzápase so spoluorganizátorom EURO 2012 a s úradujúcim vicemajstrom sveta čaká na družinu okolo kapitána Mareka Hamšíka ďalší prípravný súboj v Dánsku (15. augusta v Odense), ktorý bude generálkou na jesenný cyklus kvalifikácie MS 2014. V nej štartujú Slováci septembrový blok v Litve (7.9.) a doma privítajú Lichtenštajnsko (11.9.). Ďalšími súpermi sú Grécko, Bosna a Hercegovina a Lotyšsko.

Zraz reprezentácie je v utorok 22. mája o 16.15 h v bratislavskom Hoteli Holiday Inn.

Nominácia SR na prípravné zápasy s Poľskom (26. mája) a Holandskom (30. mája):

Brankári: Ján Mucha (FC Everton/Angl.), Dušan Perniš (Dundee United/Škót.)

Obrancovia: Peter Pekarík (Kayserispor/Tur.), Kornel Saláta (FK Rostov/Rus.), Tomáš Hubočan (Zenit Petrohrad/Rus.), Marek Čech (Trabzonspor/Tur.), Ľubomír Michalík (Carlisle United/Angl.)

Stredopoliari: Michal Breznaník (Slovan Liberec/ČR), Kamil Kopúnek (Slovan Bratislava), Juraj Kucka (FC Janov/Tal.), Marek Hamšík (SSC Neapol/Tal.), Vladimír Weiss (Espaňol Barcelona/Špa.), Miroslav Stoch (Fenerbahce Istanbul/Tur.), Roman Procházka (Spartak Trnava), Dušan Švento (Red Bull Salzburg/Rak.), Karim Guédé (SC Freiburg/Nem.)

Útočníci: Filip Hološko (Besiktas Istanbul/Tur.), Marek Bakoš (Viktoria Plzeň/ČR), Stanislav Šesták (Bursaspor/Tur.), Erik Jendrišek (SC Freiburg/Nem.)

Náhradníci:

Brankári: Dušan Kuciak (Legia Varšava/Poľ.), Marián Kello (Heart of Midlothian/Škót.)

Hráči v poli: Csaba Horváth (Zaglebie Lubin/Poľ.), Jozef Piaček (MŠK Žilina), Ľubomír Guldan (Ludogorec Razgrad/Bulh.), Boris Godál (AS Trenčín), Marek Sapara (Gaziantepspsor/Tur.), Tomáš Kóňa (FK Senica), Viktor Pečovský (MŠK Žilina), Tomáš Hučko (Dukla Banská Bystrica), Michal Ďuriš (Viktoria Plzeň/ČR), Ivan Lietava (Dukla Praha/ČR)

Realizačný tím:

Hlavní tréneri: Stanislav Griga, Michal Hipp
Tréner brankárov: Miroslav Mentel
Kondičný tréner: Martin Rusňák
Podporný trénerský tím: Stanislav Varga
Lekári: MUDr. Vladimír Pener, MUDr. Ján Baťalík
Masér: Viliam Kálmán
Masér - kustód: Marián Drinka
Fyzioterapeut: Jiří Jurza
Kustód: Ján Beniak
Videoanalytik: Michal Slyško
Technický vedúci: Róbert Tomaschek
 

Vyberte región